Ik ben…

….gebiologeerd door het conflict, mijn werkterrein sinds 1991. Dat zit in de genen. Ik ben geboren in een rechtersfamilie (vader en broer rechter). In die voetsporen had een rechterschap voor de hand kunnen liggen, maar gaandeweg heb ik daar toch niet mijn zinnen op gezet omdat ik ook een eigen wijze van conflictbestrijding voorsta en vorm wil geven, die afwijkt van beproefde methoden als rechtspraak en mediation.

De strijdende partijen staan niet tegenover elkaar. Er is geen 3e (rechter) bij betrokken, die een oordeel velt, de knoop doorhakt en een beslissing neemt, en er wordt niet samen onder toeziend oog van een neutrale mediator naar een oplossing toegewerkt.

Wat is het dan wel?

  • Het is een werkwijze die de breedte en de diepte van het voorliggende conflict induikt, om inzicht te krijgen in wat het conflict jou te zeggen en te bieden heeft vanuit de gedachte dat het conflict niet zomaar op je pad is gekomen, niet om jou even flink door elkaar te rammelen, wat natuurlijk wel gebeurt, maar om je verder op weg te helpen. Als inzichtelijk is waar het over gaat, zijn de scherpe kantjes er van af en is de oplossing nabij. Dat de scherpe kantjes overal na verloop van tijd van af gaan, is een ervaringsfeit.
  • Het gaat daarbij niet om de ander met wie je een conflict hebt (wat wel verleidelijk is om te denken maar niet zo is) maar om jezelf, en je schakelt ook geen ander in om namens jou op te treden want je doet een appèl op je eigen oplossingsvermogen.
  • Het gaat om stilstaan, onderzoeken en begrijpen.

rechtspraak –> tegenover elkaar; gericht op de ander; het recht zal zegevieren;
mediation –> met elkaar; gericht op samen; win- win;
raadvandekoning –> bij jezelf te rade gaan; via de ander gericht op jezelf; persoonlijke ontwikkeling.

Zo beschouwd behoren rechtspraak en mediation tot de reguliere stroming, en is raadvandekoning het alternatief.

Verkort cv:
Opleidingen:
• Workshops Nieuwe Tijd bij Léonne Meiresonne, www.gidswerk.nl (2015 en 2016)
• Opleiding Transformatieve Mediation bij instituut Wel-Com (2014)
• Nederlands recht Universiteit van Utrecht (afgerond 1991)

Werkervaring:
• Schrijfjurist bij Rechtbank Gelderland (2002- heden)
• Rechtsbijstand jurist bij DAS Rechtsbijstand Amsterdam van 1993 tot 2002 met als aandachtsgebied arbeidsrecht
• Rechtsbijstand jurist bij ARAG Rechtsbijstand Leusden van 1991 tot 1993 met als aandachtsgebieden arbeidsrecht, huurrecht,        contractenrecht, consumentenrecht, arbeidsongeschiktheidsrecht